Menu
terug naar overzicht Nieuws

Perspresentatie Margot geeft inkijkje in unieke productie

Zaterdag 12 maart werd de dag van de kennismaking en ontmoeting op een bijzondere plek. Het Van Goghkerkje in Nuenen, geschilderd door Vincent van Gogh, vormde een treffend decor voor een preview van dit unieke project.

13 maart 2022

Voor zowel regisseur Geert Niland als componist Kevin Houben was dit bezoek een sluitstuk van de kennismaking met de locaties in Nuenen. Zij hebben hun ogen uitgekeken op plaatsen waar we als Nuenenaren aan voorbij gaan, gastvrij geholpen door de bewoners. Een bezoek aan Nune Ville is natuurlijk onmisbaar als je je wilt inleven in de hoofdpersoon. In het kerkje volgde een ontmoeting tussen de makers van MARGOT en vele genodigden. Het bleek een bijzondere openbaring van de eerste creaties van Niland en Houben.

Ieder eerste contact met het publiek is voor de makers een enorm spannend moment. Toch waagde regisseur en schrijver Geert Niland het om een deel van de eerste scene voor te dragen. Hij gaf zijn visie op het script, beschreef de familiaire spanningen en de twijfel van Margot. Het omzetten van emoties in klanken is een specialiteit van de vermaarde Belgische componist Kevin Houben. Straks gaat de brassband met zijn composities aan de slag. Houben vulde het kerkje met zijn muzikale interpretaties van het verhaal, nu nog door spontaan gebruik te maken van de piano. Beiden oogstten nu applaus maar prikkelden vooral de fantasie en stimuleerden de verwachtingen. Wat een kansen!

Van idee naar voorstellingen Het idee om voorstellingen te maken over Margot Begemann bestond al langer bij Brass Band Nuenen. De bedenkers en organisatoren van Passion Nuenen en ´Aber ich kann nicht anders ….´ hadden een schets en die schets werd een plan, gebaseerd op research en een erkend feitenrelaas. Dit voorwerk werd eerder al beloond met de ontdekking dat Van Gogh medeoprichter was van de vereniging, ‘Harmonie De Vooruitgang’. Deze ‘bijvangst’ ging snel de wereld over. Van Gogh-kenner Ton de Brouwer scheef een boekje over de betekenis van deze vondst.

De ontwikkeling van het project MARGOT heeft een extra boost gekregen door de inbreng van onze Nuenense filmmaker Merlijn Passier, die de voorstelling gaat voorzien van bijpassende beelden. Dat de lat zo hoog kan liggen heeft alles te maken met de steun van het comité Nuenen, Gerwen en Nederwetten 200, hoofdsponsor Interfood en Germach. Zij maken een nog professionelere aanpak mogelijk. Brass Band Nuenen zit nu volop in de fase van het uitwerken van muziek en tekst en het samenbrengen tot een geheel. MARGOT is nu al een echte Nuenense productie met allure.