Menu
terug naar overzicht Nieuws

Muziektheater spektakel MARGOT maakt verwachtingen waar

De aanloop naar de muzikale toneelvoorstelling was al veelbelovend met de ontdekking dat Vincent van Gogh mede-oprichter is geweest van Brass Band Nuenen. Maar het muzikale spektakel MARGOT, opgevoerd in het weekend van 22 en 23 oktober 2022 in de theaterzaal van Het Klooster in Nuenen, was overweldigend en maakte de verwachtingen meer dan waar.

26 oktober 2022

Hoe kun je het waargebeurde, maar voor velen toch onbekende, liefdesverhaal tussen Margot Begemann en Vincent van Gogh het beste over de bühne brengen. Dat moet Brass Band Nuenen hebben gedacht toen ze met dit idee kwamen. Al snel ontstond de wens om het verhaal muzikaal te laten vertalen door een op maat gemaakte compositie te laten schrijven. Met steun van sponsoren en zeker ook de stichting ‘Nuenen, Gerwen en Nederwetten 200 jaar’ werd die wens werkelijkheid. De Belgische componist Kevin Houben tekende voor de prachtige muziek. Ook werd contact gezocht met regisseur Geert Niland. Hij nam de tekst en de regie voor zijn rekening. De acteurs Babette Holtmann als Margot en Bob Jacobs als Vincent moesten de karakters laten herleven. Beelden van Merlijn Passier en Ans Messerschmidt moesten een extra dimensie geven aan het geheel.

Het publiek werd vanaf het eerste moment in het verhaal gezogen. De setting, met Margot voor op het toneel, Vincent achteraan en het orkest is het midden, zorgde voor een bijzonder samenspel. De prachtige muziek van Brass Band Nuenen onder leiding van Jan Koolen wist bij elke scene de juiste sfeer te creëren. De projecties op het achterdoek pasten naadloos in het verhaal. Maar het waren toch ook vooral de acteurs Babette Holtmann en Bob Jacobs die met hun weergaloze spel het publiek meenamen in de bijzonder liefdesgeschiedenis met dramatische afloop.

Het publiek was unaniem onder de indruk en de recensies zeer positief. “Na het liefdevolle einde, als de metaforische oude toren twee lege plekken vult, blijft een heftige en overdonderende indruk achter, zeer terecht gevolgd door een daverend aanhoudend applaus.” schreef het Eindhovens Dagblad.

De Nuenense Krant schreef zelfs: “Op dat moment gaat haast voelbaar een golf van ontroering door de zaal. En we beseffen: hier is een topprestatie geleverd, vooral door de twee hoofdrolspelers Babette en Bob. Maar hun spel was wel ingebed in een organisch samenspel tussen schrijver/ regisseur Geert Niland met zijn doorwrochte teksten, de acteurs zelf, componist Kevin Houben met prachtige op de scenes afgestemde muziek, de muzikanten, de beeldkunstenaars. Een prestatie die niet licht vergeten zal worden. Het applaus na afloop hield maar niet op.”

Brass Band Nuenen kan met veel voldoening terugkijken op de realisatie van Margot. Hopelijk is de voorstelling niet voor het laatst opgevoerd.