Menu
terug naar overzicht Nieuws

Bijzondere repetitie met componist Kevin Houben

Op zondag 11 september heeft Brass Band Nuenen Kevin Houben op bezoek gehad als gastdirigent bij de repetitie voor de muzikale vertelling van Margot.

12 september 2022

Kevin is de componist van deze speciaal hiervoor geschreven muziek en met veel verve leidde hij de repetitie, dat veel weg had van een masterclass over het uiten van de vele verschillende emoties in zijn prachtige compositie.

Verdriet, strengheid, hoop, vrolijkheid, vreugde, gemeenheid, boosheid, wanhoop en liefde komen allemaal aan bod en soms is er een wrange twist met meerdere emoties tegelijkertijd. Het stuk eindigt met een gelukkig vreugdevol eindakkoord.

Direct uitleg krijgen van de componist is een unieke gelegenheid voor de muzikanten en de dirigent om te weten te komen wat nu de precieze muzikale interpretatie van een partituur zou moeten zijn. Daarnaast leert iedere muzikant afzonderlijk zijn rol en zijn betekenis in de muziek. Omdat ieder brassband lid een andere partij heeft, kan zijn rol dan ook anders zijn dan die van zijn buurman. Soms mag deze de boventoon voeren en een andere keer moet hij wat ruimte en begeleiding geven aan een andere muzikant.

Met repetities als deze gaat de brassband het niveau van ‘noten lezen’ overstijgen en begint er echt een helder muzikaal verhaal te ontstaan met wisselende emotionele ladingen. De vertelling van Margot komt zo helemaal prachtig tot leven!