Menu

Achtergrond

De hele wereld lijkt de schilder te adoreren. Nuenen heeft een dubbel gevoel bij die Vincent. Deze vreemde protestantse ‘man van de wereld’ stapte het dorp binnen en zorgde daar voor opschudding. Door ons te verplaatsen in Margot Begemann zien we wat zij in hem zag, wat Nuenen daarbij ervaren zal hebben. Bijna 140 jaar na dato helpt Margot de wereld van nu te kijken naar de Vincent van toen.

Het verhaal

Op elf maart 1883  viert de protestantse Margot Begemann haar 42ste verjaardag met haar drie ongehuwde zusters in haar ouderlijk huis op stand;  Nune Ville.  De verjaardag is zuinig en kil voor Margot en markeert wederom een jaar zonder een geliefde. Want ook Margot is nog vrijgezel en naarmate ze ouder wordt voelt ze, dat haar dromen niet uit zullen komen.  

Haar oudere zusters voorspellen haar hetzelfde lot als zij. En daarbij hebben haar ouders aan alle vier de zusters samen het statige herenhuis nagelaten en hoe zou dat dan moeten gaan als er een van hen gaat trouwen? Margot heeft gewoon haar huwelijksboot gemist en ze moet er mee leren leven, net als zij.

Margot beseft steeds meer, dat ze nooit zal kunnen beminnen of bemind worden en probeert een nieuwe levenstaak voor zichzelf te vinden in het calvinistisch geloof,  het steunen van goede doelen en het bijstaan van zieken in de kleine protestantse gemeenschap in het overwegend katholieke  Nuenen.  Zoals het er nu naar uitziet, is dit Gods bestemming voor haar en dat zal ze tot de dood moeten gaan doen…

Maar dan op 5 december van dat jaar komt plotseling een berooide zoon van dominee Van Gogh thuis. De familie woont langs Nune Ville en vrijwel meteen is er  spanning, ruzie en stress bij de buren. Als in januari 1884 ook nog moeder Van Gogh zeer ongelukkig haar heup breekt, ontmoet Margot aan het ziekbed de verloren zoon, die Vincent blijkt te heten en plotseling slaat haar hart op tilt evenals haar  zorgvuldig voorbestemde toekomst…

Muzikale toneelvoorstelling

Muziek, beeld én toneel. Brass Band Nuenen brengt opnieuw een muzikaal spektakel vanuit het dorp waar de liefde tussen Margot en Vincent veel stof deed opwaaien.

Speciaal voor dit waargebeurde liefdesverhaal heeft Kevin Houben een compositie geschreven die het verhaal muzikaal verklankt. Onder leiding van dirigent Raf van Looveren maakt Brass Band Nuenen de emoties in het verhaal voelbaar. Regisseur Geert Niland heeft de artistieke leiding over het verhaal. Babette Holtmann als Margot Begemann en Bob Jacobs als Vincent van Gogh doen de karakters herleven. Bijbehorende beelden van Merlijn Passier en Ans Messerschmidt maken het geheel tot een multimediaal spektakel dat u gezien móet hebben!